Spalanie znienawidzonej tkanki tłuszczowej to podstawowy cel osób otyłych i z nadwagą. Tłuszcz gromadzi się pod skórą, jak i wokół narządów wewnętrznych. Dla jego utraty konieczne jest prowadzenie aktywnego trybu życia, rezygnacja z używek, tłustych i słodkich potraw, a także wprowadzenie do swojej diety szczególnych pokarmów, które przyspieszą metabolizm lipidów. Które produkty spożywcze śmiało można nazwać naturalnymi „spalaczami” tłuszczu?
Zdrowa dieta dla odchudzających się
W naturze występuje wiele produktów i substancji, które przyczyniają się do utraty tkanki tłuszczowej w krótkim czasie. Są to naturalne spalacze, czyli zdrowsza alternatywa dla suplementów. Wpływają na przyspieszenie tempa przemiany materii w organizmie.
Spalacze tłuszczu w postaci przypraw
Papryczka chili powinna być nieodłącznym elementem diety odchudzającej, ponieważ dzięki niej można gubić szybciej kilogramy nagromadzone w ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Zawiera bowiem kapsaicynę, podobnie jak pieprz cayenne. To substancja odpowiadająca za wzrost termogenezy. Wraz ze zwiększoną temperaturą ciała człowieka, organizm łatwiej spala tłuszcz. Substancja ta ponadto hamuje skutecznie apetyt. Termogenikiem, podobnie jak pieprz Cayenne, jest też cynamon, który także przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu i zmniejsza odkładanie tłuszczu.
Imbir dodawany do potraw i koktajli wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, neutralizuje kwasy żołądkowe i podkręca przemiany metaboliczne.
Dobroczynna kawa
Zwykło się twierdzić, że kawa to używka, która szkodzi. Natomiast należy podkreślić, że kawa zawiera kofeinę, która podnosi ciśnienie krwi. Wraz z nim rośnie metabolizm tłuszczu, dzięki czemu szybciej ten tłuszcz tracimy.
Dowiedz się więcej i zgłoś się do poradnii dietetycznej w Warszawie
Komentarze
Prześlij komentarz