Jedząc codzienne posiłki, dostarczamy do naszego organizmu makro i mikroskładniki. Do pierwszej grupy zalicza się białko, tłuszcze i węglowodany, nazywane w skrócie BTW. Odpowiednia kompozycja i proporcje takich składników odżywczych wpływają na naszą wagę, tempo metabolizmu, regeneracji mięśni po aktywności fizycznej, jak również na ogólną kondycję zdrowotną. Jak komponować swój jadłospis z makroskładników?
Czym są węglowodany?
Źródłem energii dostarczanej na co dzień do naszego organizmu są węglowodany. Nasze ciało korzysta z nich podczas wszelkich aktywności. Po wprowadzeniu do organizmu wraz z pożywieniem, są przechowywane w postaci glikogenu w wątrobie oraz w naszych mięśniach. Na co dzień, zwłaszcza przy intensywnych treningach, powinniśmy uzupełniać zapasy glikogenowe. Dlatego węglowodany w diecie są konieczne, choć powinniśmy najczęściej decydować się na spożywanie tak zwanych węglowodanów złożonych, w postaci kasz, pełnoziarnistych makaronów czy pieczywa. Węglowodany proste z kolei, np. białe pieczywo, szybko trawimy i wykorzystujemy, ale jeśli nie ćwiczymy, tylko leżymy na kanapie, zaczną się one odkładać w ciele człowieka w postaci tkanki tłuszczowej.
Im większa i bardziej intensywna aktywność fizyczna, tym więcej energii pozyskiwanej z węglowodanów potrzebujemy.
Rola białka w diecie
Białko to kolejny makroskładnik, z którego zbudowany jest właściwie cały organizm człowieka. Spełnia ono wiele funkcji: nie tylko buduje nowe tkanki, ale też wspiera regenerację mięśni po wysiłku, dzięki wytwarzaniu odpowiednich enzymów. Sprzyja także leczeniu po urazach.
Czy tłuszcze są nam potrzebne?
Ze zdrowej diety nie można wykluczyć tłuszczy, choć wielu utożsamia je tylko z odkładającą się w ciele tkanką tłuszczową. Tłuszcze w pożywieniu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe. Zaleca się, aby „dobre” tłuszcze stanowiły maksymalnie 35 proc. dziennej dawki kalorii.
Dietę pod Twoje oczekiwania dobierze również dietetyk warszawa
Komentarze
Prześlij komentarz