Przejdź do głównej zawartości

Białko, tłuszcze węglowodany - w jakich proporcjach powinny się znaleźć w diecie?

Jedząc codzienne posiłki, dostarczamy do naszego organizmu makro i mikroskładniki. Do pierwszej grupy zalicza się białko, tłuszcze i węglowodany, nazywane w skrócie BTW. Odpowiednia kompozycja i proporcje takich składników odżywczych wpływają na naszą wagę, tempo metabolizmu, regeneracji mięśni po aktywności fizycznej, jak również na ogólną kondycję zdrowotną. Jak komponować swój jadłospis z makroskładników?

Czym są węglowodany?

Źródłem energii dostarczanej na co dzień do naszego organizmu są węglowodany. Nasze ciało korzysta z nich podczas wszelkich aktywności. Po wprowadzeniu do organizmu wraz z pożywieniem, są przechowywane w postaci glikogenu w wątrobie oraz w naszych mięśniach. Na co dzień, zwłaszcza przy intensywnych treningach, powinniśmy uzupełniać zapasy glikogenowe. Dlatego węglowodany w diecie są konieczne, choć powinniśmy najczęściej decydować się na spożywanie tak zwanych węglowodanów złożonych, w postaci kasz, pełnoziarnistych makaronów czy pieczywa. Węglowodany proste z kolei, np. białe pieczywo, szybko trawimy i wykorzystujemy, ale jeśli nie ćwiczymy, tylko leżymy na kanapie, zaczną się one odkładać w ciele człowieka w postaci tkanki tłuszczowej.

Im większa i bardziej intensywna aktywność fizyczna, tym więcej energii pozyskiwanej z węglowodanów potrzebujemy.

Rola białka w diecie

Białko to kolejny makroskładnik, z którego zbudowany jest właściwie cały organizm człowieka. Spełnia ono wiele funkcji: nie tylko buduje nowe tkanki, ale też wspiera regenerację mięśni po wysiłku, dzięki wytwarzaniu odpowiednich enzymów. Sprzyja także leczeniu po urazach.

Czy tłuszcze są nam potrzebne?

Ze zdrowej diety nie można wykluczyć tłuszczy, choć wielu utożsamia je tylko z odkładającą się w ciele tkanką tłuszczową. Tłuszcze w pożywieniu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe. Zaleca się, aby „dobre” tłuszcze stanowiły maksymalnie 35 proc. dziennej dawki kalorii.

Dietę pod Twoje oczekiwania dobierze również dietetyk warszawa

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Dlaczego tak ważne jest picie wody?

Pod względem fizjologicznym człowiek jest zbudowany z wody. Aż 60-70 proc. objętości ciała dorosłego człowieka i 75 proc. objętości ciała dziecka stanowi H2O. Najwięcej wody znajduje się w naszej krwi - do 90 proc. Dlatego tak ważne jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Picie co najmniej dwóch litrów wody niegazowanej dziennie sprzyja także utracie zbędnej masy ciała. Znaczenie wody dla człowieka W naszym organizmie zachodzi wiele procesów, które do prawidłowego przebiegu wymagają obecności wody. Jest ona ważna dla procesów biologicznych, rozpuszczają się w niej sole mineralne i przenosi składniki pożywienia. Dzięki wodzie z organizmu człowieka wydalane są związki toksyczne. Zbyt małe nawodnienie organizmu czy nawet odwodnienie może być przyczyną pogarszającego się stanu psychofizycznego człowieka. Prowadzi do braku apetytu, zaburzeń snu, zaczerwienienia skóry, dręczącego pragnienia, zaburzeń oddychania i wysychania błon śluzowych. Człowiek czuje się osłabiony i ma obniżoną

Jak zdrowo schudnąć?

Nadwaga i otyłość są przyczyną wielu chorób. Większość z nas odżywia się bardzo niezdrowo. Nasze główne grzechy to przede wszystkim zbyt duża ilość cukrów prostych i tłuszczów zwierzęcych. Do tego prowadzimy przeważnie siedzący tryb życia. Efekt: przybieranie na wadze. Stąd pojawia się pomysł na dietę odchudzającą. Ale bardzo często stosujemy restrykcyjne diety. Gdy stosujemy je zbyt długo i często, pojawia się efekt jo-jo. Przy kolejnej diecie mamy więc więcej kilogramów do zrzucenia. Gdy nie wiemy jak zdrowo, bezpiecznie i skutecznie schudnąć wybierzmy się do profesjonalny dietetyk Warszawa. Poradnia dietetyczna Warszawa to pomysł dla tych, którzy są zbyt mało konsekwentni, aby schudnąć samodzielnie.  Diety dostępne w prasie czy w internecie najczęściej oznaczają konieczność zrezygnowania z wielu potraw. Ta ułożona przez dietetyka nie wymaga od nas tak dużych wyrzeczeń. Polega bowiem nie tylko na ułożeniu indywidualnego planu odchudzania i jadłospisu, ale także na nauce zdrow