Przejdź do głównej zawartości

Które produkty to naturalne „spalacze tłuszczu”?

Spalanie znienawidzonej tkanki tłuszczowej to podstawowy cel osób otyłych i z nadwagą. Tłuszcz gromadzi się pod skórą, jak i wokół narządów wewnętrznych. Dla jego utraty konieczne jest prowadzenie aktywnego trybu życia, rezygnacja z używek, tłustych i słodkich potraw, a także wprowadzenie do swojej diety szczególnych pokarmów, które przyspieszą metabolizm lipidów. Które produkty spożywcze śmiało można nazwać naturalnymi „spalaczami” tłuszczu?
Zdrowa dieta dla odchudzających się

W naturze występuje wiele produktów i substancji, które przyczyniają się do utraty tkanki tłuszczowej w krótkim czasie. Są to naturalne spalacze, czyli zdrowsza alternatywa dla suplementów. Wpływają na przyspieszenie tempa przemiany materii w organizmie.

Spalacze tłuszczu w postaci przypraw

Papryczka chili powinna być nieodłącznym elementem diety odchudzającej, ponieważ dzięki niej można gubić szybciej kilogramy nagromadzone w ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Zawiera bowiem kapsaicynę, podobnie jak pieprz cayenne. To substancja odpowiadająca za wzrost termogenezy. Wraz ze zwiększoną temperaturą ciała człowieka, organizm łatwiej spala tłuszcz. Substancja ta ponadto hamuje skutecznie apetyt. Termogenikiem, podobnie jak pieprz Cayenne, jest też cynamon, który także przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu i zmniejsza odkładanie tłuszczu. 

Imbir dodawany do potraw i koktajli wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, neutralizuje kwasy żołądkowe i podkręca przemiany metaboliczne. 
Dobroczynna kawa

Zwykło się twierdzić, że kawa to używka, która szkodzi. Natomiast należy podkreślić, że kawa zawiera kofeinę, która podnosi ciśnienie krwi. Wraz z nim rośnie metabolizm tłuszczu, dzięki czemu szybciej ten tłuszcz tracimy.

Dowiedz się więcej i zgłoś się do poradnii dietetycznej w Warszawie

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak zdrowo schudnąć?

Nadwaga i otyłość są przyczyną wielu chorób. Większość z nas odżywia się bardzo niezdrowo. Nasze główne grzechy to przede wszystkim zbyt duża ilość cukrów prostych i tłuszczów zwierzęcych. Do tego prowadzimy przeważnie siedzący tryb życia. Efekt: przybieranie na wadze. Stąd pojawia się pomysł na dietę odchudzającą. Ale bardzo często stosujemy restrykcyjne diety. Gdy stosujemy je zbyt długo i często, pojawia się efekt jo-jo. Przy kolejnej diecie mamy więc więcej kilogramów do zrzucenia. Gdy nie wiemy jak zdrowo, bezpiecznie i skutecznie schudnąć wybierzmy się do profesjonalny dietetyk Warszawa. Poradnia dietetyczna Warszawa to pomysł dla tych, którzy są zbyt mało konsekwentni, aby schudnąć samodzielnie. 
Diety dostępne w prasie czy w internecie najczęściej oznaczają konieczność zrezygnowania z wielu potraw. Ta ułożona przez dietetyka nie wymaga od nas tak dużych wyrzeczeń. Polega bowiem nie tylko na ułożeniu indywidualnego planu odchudzania i jadłospisu, ale także na nauce zdrowego go…

Białko, tłuszcze węglowodany - w jakich proporcjach powinny się znaleźć w diecie?

Jedząc codzienne posiłki, dostarczamy do naszego organizmu makro i mikroskładniki. Do pierwszej grupy zalicza się białko, tłuszcze i węglowodany, nazywane w skrócie BTW. Odpowiednia kompozycja i proporcje takich składników odżywczych wpływają na naszą wagę, tempo metabolizmu, regeneracji mięśni po aktywności fizycznej, jak również na ogólną kondycję zdrowotną. Jak komponować swój jadłospis z makroskładników?
Czym są węglowodany?
Źródłem energii dostarczanej na co dzień do naszego organizmu są węglowodany. Nasze ciało korzysta z nich podczas wszelkich aktywności. Po wprowadzeniu do organizmu wraz z pożywieniem, są przechowywane w postaci glikogenu w wątrobie oraz w naszych mięśniach. Na co dzień, zwłaszcza przy intensywnych treningach, powinniśmy uzupełniać zapasy glikogenowe. Dlatego węglowodany w diecie są konieczne, choć powinniśmy najczęściej decydować się na spożywanie tak zwanych węglowodanów złożonych, w postaci kasz, pełnoziarnistych makaronów czy pieczywa. Węglowodany proste z…